Kikapcsolódás

Színes programok a Zemplénben

Merre indulj, mit nézz meg a Háromhuta környékén

Tippek, ötletek a kikapcsolódáshoz

1. Csorgó-forrás és pihenőhely, Újhuta

Panziónktól néhány lépésre található a Csorgó-forrás és pihenőhely. Elég csak néhány percig elidőznünk, máris nem leszünk egyedül. Helyiek és ide látogatók csak jönnek és jönnek, isznak a forrás vizéből és visznek is magukkal belőle, mert amellett, hogy télen-nyáron bővizű, állandó hőmérsékletű és kellemes ízű, sokan csodavízként emlegetik, gyógyhatásáról történeteket mesélnek.

Hogy valóban csodavíz-e, nem tudjuk, de egy biztos, jó itt elidőzni, szomjat oltani és aztán továbbmenni, átadni a helyünket másoknak is.

2. Túrázz Háromhután!

Ha szeretsz a természetben lenni, mozogni, túrázni, akkor a legeslegjobb helyet választottad pihenésed helyszínéül, hiszen Háromhuta környékén nagyon sok túraútvonal van, csodás kilátóhelyekkel és pihenőhelyekkel.

Háromhuta weboldalán pontos leírások találhatóak a túraútvonalakról, melyeket követve a rövidebb, 10-15 km-es túraútvonalakat (2-es és 6-os túra) ajánljuk azoknak, akik  nem túl gyakorlott túrázók, mégis szeretnék felfedezni a környező erdőt és a kilátóhelyeket.

2. túra: Újhuta - Gerendás-rét - Kerek-kő - Szpalanyica-rét - Újhuta
Távolság: 11,2 km
Szintkülönbség: 300 m

6. túra: Középhuta - Mlaka-rét - Sólyom-bérc - István-kút - Gerendás-rét - Újhuta - Középhuta
Távolság: 16,6 km
Szintkülönbség: 470 m

3. Várlátogatás Regécen!

Regéc csupán 10 km-es autóútra van a Barátok Panziótól. Hasonlóképpen a Háromhutára vezetú úthoz, kétoldalt az erdő mélysége, fejünk fölött alig látható az ég a sűrűn összenőtt fáktól. Már ezért a látványért megéri útra kelni a Zemplén, Háromhuta és persze Regéc irányába.

Mi vár rád Regéc várában?

  • a vár Öregtornyában négy szinten fedett kiállítótér
  • a vár történetét és a váréletet bemutató multimédiás eszközök
  • csodálatos panoráma
  • több mint ezer négyzetméteres rendezvénytér a tematikus programsorozatok, lovagi tornák lebonyolítására
  • fogadóépület a vár bejáratánál, ahol turistapihenőt, ajándékboltot, büfét és egy a tájra néző, kiváló kilátást biztosító kávézóteraszt találunk
A megközelíthetőségről, nyitva tartásról és a belépőjegyekről részletes információt a regec.hu weboldalon találsz.

4. Tolcsva, a kastélyok városa!
Szirmay-Waldbott kastély, Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza, Tájház

A 37-es főútról letérve Tolcsván keresztül vezetett az utad Háromhuta felé. Érdemes oda visszamenni és rászánni egy fél napot a látnivalókra.

A Szirmay-Waldbott kastély, a Bormúzeum és a Tájház szinte egy kupacban van, úgyhogy ha az előző napi túra során elfáradtál, akkor most sokat nem kell sétálnod.

A kastélyban érdemes kezdeni, ahol vezetett tárlatlátogatáson vehetsz részt, a kávézóban pedig megpihenhetsz és felfrissítheted magad egy kávéval, üdítővel, sőt úti könyveket, souvenir-eket is vásárolhatsz.

A katélylátogatást követően sétálj át a Bomúzeumba, és ha szeretnéd a Tájházat is megtekinteni, akkor azt is itt kell jelezned.

A nyitva tartásokról és egyéb érdekességekről a Zemplénikalandok.hu oldalon olvashatsz részletesebben.

5. Komlóska, a Ruszin falu
Tájház, Ruszin park, Solymos vár kilátóhely

A Tájházban érdemes kezdeni komlóskai kirándulásunkat. Állandó nyitvatartás nincs, de ha polgármesteri hivatal telefonszámán legalább egy nappal előre jelzed érkezésedet, akkor készséggel állnak rendelkezésedre és kiráncsuló kis társaságoddal, barátaiddal, családoddal szemrevételezhetitek, hogyan élt egy korabeli ruszin család Komlóskán.

A kényelmes kis nézelődés után egy nehezebb terepet ajánlunk figyelmetekbe, mégpedig a Solymos vár kilátóhelyet a Pusztavár hegy tetején. Várra ne, sokkal inkább romokra, de annál lélegzetelállítóbb kilátásra, körpanorámára számíthattok.
A közel 4 km-es túra során 250 métert mászunk fölfelé a csúcsig. Aki egyszer feljut ide, örök élmény marad számára a fantasztikusan szép panoráma.
A megközelíthetőségről Komlóska weboldalán találhatsz részletes leírást.

A csúcsról leereszkedve, a szállásra történő visszaindulás előtt még vegyétek az irányt a falu túlsó pontja felé. 15 perc komótos séta vezet a Ruszin park felé. Fák között csordogáló patak, hatalmas kövek, egy-egy kidőlt fa, az egész olyan nyugalmas és pihentető testnek és léleknek egyaránt. Érdemes itt elidőzni, majd visszaindulni hozzánk a jól megérdemelt vacsorára.